Followers

Sunday, October 10, 2010

Kaum Cina bukan pendatang tetapi rakyat Malaysia yang setia: Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak, hari ini berkata rakyat Malaysia keturunan Cina bukan pendatang sebaliknya adalah warga setia negara ini.

“Kata-kata hinaan dan sentimen negatif itu perlu dikikis,” kata Perdana Menteri ketika merasmikan perhimpunan agung tahunan MCA ke-57 di Wisma MCA di sini.
“Saya setuju dengan anda bahawa kaum Cina Malaysia tidak boleh digambarkan sebagai kaum pendatang.
“Itu mungkin bagi beberapa generasi sebelum ini tetapi hari ini, anda adalah warga Malaysia yang setia,” katanya yang mendapat tepukan gemuruh daripada perwakilan.

Beliau berkata, dengan melihat ke depan, semua rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang dan kepercayaan perlu bekerjasama bagi menyumbang ke arah membangunkan Malaysia sebagai sebuah negara progresif.

Katanya, semangat kerjasama yang ditunjukkan oleh orang-orang tua dulu perlu diteruskan supaya Malaysia akan terus bertambah kukuh dan dapat bersaing di arena global.

“Impian saya supaya Malaysia menjadi negara maju abad 21 yang benar-benar berkelas tinggi. Bukan negara sederhana kelas kedua tetapi menjadi antara negara maju yang terbaik di dunia,” katanya.
Najib berkata, kerajaan serius dengan inisiatif transformasi seperti Model Baru Ekonomi, Pelan Transformasi Ekonomi dan Rancangan Malaysia Kesepuluh dan semua ini tidak berguna tanpa mendapat sokongan rakyat.

“Itu sebab saya nak sangat kemenangan pada pilihan raya umum ke-13. Kita tidak boleh mentransformasi (negara ini) kecuali kita mendapat mandat baru (daripada rakyat) dalam pilihan raya umum ke-13.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha mentransformasikan Malaysia,” kata Najib. - BERNAMA

0 comments:

There was an error in this gadget